Begeleiding voor volwassenen
Voor wie?
Soms voel je je niet helemaal goed in je vel en heb je het gevoel er zelf niet helemaal uit te raken. Volwassenen kunnen met uiteenlopende problematieken aangemeld worden binnen de praktijk.
De stap naar een psycholoog is vaak een moeilijke stap. Toch kan ondersteuning van een psycholoog nuttig zijn. Het kan je een duwtje in de rug geven, inzichten bieden en verandering brengen.
Met welke moeilijkheden kan je naar de psycholoog?
Volwassenen en ouderen kunnen doorheen hun leven met allerhande moeilijkheden geconfronteerd worden. Deze kunnen resulteren in een aantal problemen:
- Twijfels
- Diverse vormen van angst
- Depressieve gevoelens
- Verwerkingsproblemen
- Dwanggedachten
- Relationele problemen
- Lichamelijke klachten zonder aantoonbare medische oorzaak
- enzovoort
Binnen de praktijk gaan we samen op zoek naar manieren om je zorgen terug wat lichter te maken. Dit traject verloopt steeds op maat van de cliënt.
Werkwijze:
Volwassenen worden meestal op eigen initiatief of op doorverwijzing van hun huisarts aangemeld. Via telefonisch contact of een mail wordt een eerste gesprek vastgelegd.
Tijdens het eerste gesprek - ook wel intakegesprek genoemd - ligt de focus op het kennismaken. Om een goed beeld te krijgen van wat er aan de hand is, wordt bij verschillende thema's uit het leven stilgestaan. We bekijken samen wat belangrijke levensgebeurtenissen waren, hoe je dagelijks leven eruit ziet, wat je de stap naar een psycholoog deed zetten, enzovoort. Vervolgens wordt stilgestaan bij wat u zelf verwacht van de verdere begeleiding en hoe vaak u wenst te komen. Afhankelijk van uw vraag wordt een voorstel gedaan voor verdere begeleiding, dit is steeds op maat van uw vraag.
De verdere begeleiding verloopt steeds op maat. We gaan tijdens de verdere begeleiding samen op zoek naar mogelijke oplossingen, die steeds persoonsgebonden zijn.
Beroepsgeheim:
Als psycholoog zijn we gebonden aan een deontologische code. Alles wat je vertelt binnen de
praktijk, is strikt vertrouwelijk. Er mag geen overleg gepleegd worden met derde instanties
zonder jouw toestemming. De psycholoog heeft uitzonderlijk wel spreekrecht in
noodgevallen. Zelf kan je uiteraard steeds aan om het even wie dingen vertellen over zowel
je therapie als je therapeut.
Medicatie:
Een psycholoog mag geen medicatie voorschrijven en is daartoe niet geschoold en niet
bevoegd. Om psychotherapie te volgen hoef je geen extra medicatie in te nemen.
Omgekeerd heeft medicatie zonder psychotherapie meestal weinig blijvend effect.
Uitzonderlijk is medicatie nodig om psychotherapie mogelijk te maken.
Indien er een vermoeden is van een bepaalde psychiatrische diagnose, kan de psycholoog je doorverwijzen naar een psychiater. De psychiater kan vervolgens nagaan of je aan de criteria van een diagnose voldoet en of hiervoor verdere medicatie aangeraden is.
Frequentie van de therapie:
Afhankelijk van jouw eigen verwachting en wens, wordt samen met de therapeut beslist hoe vaak je op gesprek kunt komen. Over het algemeen worden wekelijks of tweewekelijkse sessies gehanteerd. Het is mogelijk dat je nood hebt aan meer/minder gesprekken, dit kan je steeds bespreken met uw therapeut.
Ook bij de aanmelding van uw zoon/dochter, wordt over het algemeen beslist om wekelijks of tweewekelijks gesprekken te organiseren. Vaak hebben de ouders een duidelijk zicht op de eventuele nood aan meer/minder gesprekken, wat vervolgens kan gecommuniceerd worden naar de psycholoog. Naarmate de klachten minderen, is het mogelijk dat er minder frequent gesprekken nodig zijn, waarbij soms geopteerd wordt voor maandelijkse opvolggesprekken.
Hoe lang duurt een sessie?
Eén gesprek duurt 45 minuten. Na het gesprek is er nog even tijd om eventueel
praktische zaken te regelen, afspraken vast te leggen en het dossier op orde te stellen.